Tarihçe

1512 yılında ilimize Sancak Beyi olarak atanan İSKENDER PAŞA, bu ilde vali olarak 14 yıl görev yapmıştır.1518´de Kastamonu Valiliği´ne atanan İskender Paşa 1519 yılında Trabzon'a vali olarak tekrar geri gelir. Ölümüne kadar bu ilde valilik yapmıştır. Mezarı İskenderpaşa Camisi´nin bahçesinde yer almaktadır. İskender Paşa, İskenderpaşa Medresesi´ni kurmuştur. Elimizde kesin belge bulunmamasına rağmen, yapılan araştırmalar ve okulumuzdaki yazılı belgelerden de anlaşılacağı üzere, okulun kuruluşu 1520'lı yıllara, yani İskender Paşa'nın Kastamonu'dan Trabzon Valiliği´ne atandığı yıllarına rastlar. Uzun süre medrese olarak hizmet veren bu kurum, Balkan Savaşı yıllarında (1912 ), aksar Rusların 1916'da Trabzon'u işgal ile okul kapanır. Bir daha Cumhuriyetin ilanından sonra açılır. Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk'ün inkılâplarına Trabzon'da öncülük yapar. 1926/1927 Eğitim-Öğretim yılında İlkokul olarak şimdiki İskenderpaşa Camii avlusunda hizmet vermeye başlamış. O yıl içinde Gazi Paşa Caddesi´nin doğusunda (cadde kenarındaki bu bina yıkılarak yerine değişik binalar yapılmıştır) bir binaya taşınmış. 1930 yılında da şimdiki Sadrı ŞENER Trabzon Spor Tesislerinin bulunduğu binaya taşınmış. 1950 yılında da Maraş Caddesi üzerinde bulunan tarihi binaya taşınmış. Okul arşivinde öğretmen sicil defteri olarak elimizde 1928 yılında yazıma başlanmış ve 1929 yılında İlk göreve başlayan öğretmenin olduğu anlaşılmıştır. O yıllarda soyadı olmadığı için öğretmenler sadece adları ve aile adları ile yazılmışlardır.

Yayın: 26.11.2012 - Güncelleme: 23.01.2021 15:17 - Görüntülenme: 3689

Etiketler :