TRABZON / ORTAHİSAR - İskenderpaşa Ortaokulu

Verimli Ders Çalışma

Birey belki belli bir alanda her zaman başkalarını geçme gücünü göstermeyebilir, ama kendini aşma gücüne her zaman sahiptir.

Çalışma zorluklarını yeneceğim, başarılı olacağım, başaracağım diye çalışmalarınıza başlayınız.

Başarı esrarengiz bir tabiat hediyesi değildir. Eğitim sonunda elde edilen bir davranış değişikliğidir. Bir sonuçtur. Bu özelliği kazanmaya çalışınız.

Başarma girişimleriniz olumsuz sonuçlanırsa girişimlerinizi ve çabalarınızı artırınız, başarısızlığınızı, çabalarınızı yenileyen uyarıcı olarak kullanınız.

Azimli olunuz."AZİM" başarı alışkanlığınıza verilmiş bir isimdir. Korkaklıkta başarısızlık alışkanlığının adıdır. Başarısızlık korkunuzu korkunuzu yenmeye çalışınız.

Başarı alışkanlığı en iyi biçimde güçlüklerin üzerine bina edilmiş birçok zaferlerle öğrenilir. Başarılı çabalarınız sırasında karşınıza çıkan güçlükleri yenmeyi öğrenmelisiniz.

Başarısızlık ve güçlükleri cesaretle karşılamayı öğreniniz. Okurken anlamanızı engelleyen tüm etkenleri ortadan kaldırınız. Etkenlerden kurtulmayı başarınız.

• Öğrenmeniz gereken konu için belli bir zaman ve yer ayırınız.
  • Her konunun özelliğine göre zaman ayırınız.
  • Çalışmak için ayırdığınız zamanı, dikkat dağıtıcı etkenlerle kesintiye uğratmadan kullanınız.
  • Ödevleriniz için ayrı ve yeterli zaman ayırınız.
  • Ödevlerinizi mümkün olduğu kadar önceden hazırlamaya gayret ediniz.
  • Zaman öldürmeden çalışmak için ayırdığınız zamanın her dakikasını kullanınız.
  • Yorulduğunuzu, artık okuduğunuzu anladığınızı farkettiğinizde dinlenmeyede zaman ayırınız.
  • Sinema, televizyon, gezi için gereğinden fazla zaman ayırmayınız.
  • Çalışırken kaynak kitap, yardımcı kitap, sözlük ve diğer yardımcı kaynaklara önceden hazırlayınız.

10.  Bir metini, konuyu, bir soruyu ilk okuyuşta anlamaya çalışınız.

11.  Okuduğunuz konuyu ya da metinin ana düşünce ve yan düşüncesini bulup çıkarmaya çalışınız.

12.  Ders dinlerken, otururken, çalışırken önemli kısımları not alınız.

13.  Sessiz, ağız kıpırdatmadan okumaya alışkanlık haline getiriniz. En verimli okuma sessiz okumadır.

14.  Bir konuyu okurken her noktasını anlayarak ilerleyiniz. Okumuş olmak için okumayınız.

15.  Çalışırken hayale kapılmadan çalışmanızı kesintisiz sürdürünüz.

16.  Öğrendiklerinizi daha önce öğrendiğiniz konulara, olaylara bağlayınız

a-Konu yada olayla ilgili örnekler bulunuz.
b-Konu yada olay üzerinde düşününüz.
c-Öğrendiklerinizi uygulama imkanı araştırınız.
d-Öğrendiklerini hemen dersten ve çalıştıktan sonra tekrarlayınız
e-Tekrarların unutmayı önlediğini unutmayınız.
f-Öğrendiklerinizi özetleyiniz. Sınıflandırınız, bölümlere ayırınız.

17.  Yeni bir konuyu öğrenirken önce konuyu bütün olarak okuyunuz. İkinci okumada önemli bölümler üzerinde dura dura okuyunuz. Üçüncü kez tekrar parça ve bölümler arasında bağlar kurarak okuyunuz.

18.  Yeni öğrenilen konular üzerinde pekiştirici çalışmalar yapınız.

19.  Yorgun, uykulu, ilgisiz ve isteksizken çalışmayınız. Bu etkenleri ortadan kaldırarak çalışma yapınız.

20.  Sınavlarda düşünmenizi engelleyen kaygı ve korkulardan ayrıldıktan sonra acele bir düşünce ile soruları cevaplamaya çalışınız.

21.  Sınavlarda soruların karşılıklarını vermeye başlamadan önce cevapları zihninizde canlandırmaya çalışınız.

22.  Soruları acele etmeden cevaplandırınız. Sınav kâğıdını vermeden önce tekrar gözden geçiriniz.

23.  Anlamanıza engel olan yabancı sözcük, kavram ve deyimleri açıkladıktan sonra çalışmanızı sürdürünüz.

24.  Ders konularını sınıfta öğrendikten sonra evde tekrarlayınız.

25.  Yeni öğrenilecek konulara bir gün önceden hazırlıklı gelmemiz konuları kolay anlamamızı sağlayacaktır.

26.  Tek kitap yerine çeşitli kaynakları incelemeniz, konuları derinliğine anlamanızı sağlayacaktır.

27.  Üç dört saat sürekli çalışmak yerine birer saat aralıkla dinlenmelerden sonra çalışmanız anlamanızı sağladığı gibi kolaylaştırılacaktır

28.  Sınav sabahı uyku ve besin alınmış olmalıdır. Uyku insanın fiziksel uyanıklığını sağladığı için sınava girerken yeterli uyku almalısınız.

29.  Sınavda soruyu okurken bütün dikkatinizi yoğunlaştırın. Asl a başka şey düşünmemeye çalışın. Soruyu dikkatli okuyun. Heyecanlanmayın. 30-Cevaplamaya geçtikten sonra zor gelen soruyu çözmeye çalışıp zaman kaybetmeyin. Cevaplamaya kolay, yapabildiğiniz sorulardan başlayın.

Yayın: 03.12.2012 - Güncelleme: 17.09.2020 23:41 - Görüntülenme: 2265